Голова Інституту нацпамʼяті: Демонтаж радянського герба зі щита «Батьківщини-матері» буде дороговартісним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Новий глава Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович повідомив, що знайшли рішення, як демонтувати радянський герб зі щита монументу «Батьківщини-матері» у Києві, але вартість робіт буде дуже високою. Про це він сказав на пресконференції.

«Мені буквально позавчора повідомили, що в Інституту електрозварювання імені Патона є рішення, як демонтувати радянський герб, але це рішення буде дуже дороге», — сказав Дробович.

Він повідомив, що будуть звертатися до керівництва держави про закладення цих коштів у держбюджет, але також звернувся до українців із проханням пропонувати свої варіанти демонтажу. Дробович зазначив, що Інститут буде радитися з громадянами, який варіант демонтажу кращий.

Також Дробович наголосив, що існує загроза перекидання статуї: «Проблема в чому, щоб просто зрізати герб або навантажити люлькою, вона може просто переважити. Там дуже складна інженерна конструкція, її не можна розбалансувати, там маятник у руці з мечем, який урівноважує статую. Якщо ми повісимо багато інженерних пристроїв, щоб знімати, демонтувати цей щит, він може перекинути статую. Тут безпека громадян у пріоритеті», — пояснив Дробович.