Дослідження: Понад 80% працівників поліції в Україні вважають секс за гроші злочином

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Понад 80% українських правоохоронців вважають комерційний секс злочином, а секс-працівниць — жертвами. Про це свідчать дані дослідження «Ставлення працівників правоохоронних органів до секс-працівниць та комерційного сексу», передає Інтерфакс-Україна.

«80% правоохоронців розрізняють жіночий комерційний секс і дитячу сексуальну експлуатацію. Дуже часто можемо побачити у ЗМІ, у виступах певних активістів, що ці дві речі намагаються поєднати», — сказала фахівець з наукових досліджень Центру громадського здоровʼя Міністерства охорони здоровʼя Оксана Ковтун на презентації дослідження в Києві.

За її словами, правоохоронці здебільшого уникали відповіді на питання про поширення неправомірних дій стосовно секс-працівниць, і 2,9% сказали, що чули або ставали свідками певних неправомірних дій щодо секс-працівниць.

«Ті представники правоохоронних органів, які зазначили, що чули про незаконне затримання секс-працівниць, майже всі сказали також про те, що поліція в цей момент складала протокол про адміністративне правопорушення і відбирала гроші та майно секс-працівниць», — зазначила Ковтун.

На її думку, ці дані дають підстави для подальшого моніторингу ситуації, а також інформування працівників поліції про чітке розмежування між складанням адмінпротоколу та відбиранням майна секс-працівниць.

Крім того, під час дослідження зʼясувалося, що 30% опитаних працівників поліції обізнані з тим, що таке ВІЛ, який існує звʼязок між комерційним сексом і ВІЛ-інфекцією, а ще менше знають про те, яким чином вони можуть долучатися до профілактики ВІЛ-захворювань.

Однак, за словами Ковтун, приблизно половина респондентів сказали, що готові вчитися і зазначили важливість проведення навчання серед поліції стосовно профілактики ВІЛ/СНІД та коректної взаємодії з секс-працівницями в межах своїх обовʼязків. Крім того, більшість опитаних підтримали легалізацію та декриміналізацію секс-послуг.

Дослідження проводилося серед 2 070 правоохоронців з червня до грудня 2019 року. На думку Ковтун, дослідження показове, однак не репрезентативне, оскільки в ньому не вдалося охопити правоохоронців з усіх регіонів України.