Прокуратура АРК: Щойно перший поїзд приїде по мосту в Крим, реакцією стане кримінальна справа

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Прокуратура Автономної Республіки Крим, яка базується в Києві, допускає ймовірність відкриття нових кримінальних проваджень через запуск руху по Керченському мосту. Про це заявив глава відомства Ігор Поночовний в ефірі «Радіо Крим.Реалії».

«Ми ситуацію моніторимо, відповідно, коли перший поїзд приїде в Крим по мосту, однозначно буде реакція і реакція кримінальною справою. Тому що ми знаємо, є порядок вʼїзду-виїзду на окуповану територію і він можливий тільки через пункти пропуску, які розташовані між Херсонською областю та окупованих півостровом. Будь-який інший приїзд громадян на територію півострова — це адміністративний і, якщо метою цього візиту було заподіяння шкоди, і кримінальний злочин. Також існує злочин — незаконне перевезення осіб через державний кордон, однозначно буде даватися оцінка компанії-перевізнику, яка доставляє до Криму людей», — заявив Поночовний.

Він розповів, що вже відкрито кримінальне провадження щодо будівництва мосту, яке стосується екологічних злочинів. За словами Поночовного, будівництво завдало шкоди Азовському морю і Керченській протоці.

У представництві президента України в Автономній Республіці Крим наголосили на протиправності запуску залізничного сполучення між Росією та анексованим Кримом.

«Будь-який в’їзд/виїзд до тимчасово окупованого Криму має відбуватися лише за погодженням з українською стороною та через КПВВ на адміністративному кордоні», — наголошують у представництві Зеленського.

Представництво також засуджує черговий неузгоджений з Україною візит президента Росії Володимира Путіна на тимчасово окуповану Росією територію України: «Такі дії РФ є грубим порушенням російською стороною державного суверенітету і територіальної цілісності України, нехтуванням Кремлем загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

  • Росія оголосила про завершення будівництва Керченського мосту.
  • 23 грудня Путін приїхав на запуск поїздів по мосту через Керченську протоку. Він проїхав у поїзді по мосту і дав команду на відправку поїзда № 7 сполученням Санкт-Петербург — Севастополь.