Дослідження: Майже 89% українців мають удома доступ до інтернету

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

88,4% українців мають підключення до інтернету вдома. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міністерством цифрової трансформації.

При цьому серед непідключених переважають особи старші від 60 років з низьким рівнем достатку, які проживають у сільській місцевості. 79,3% українців підключені до провідного інтернету, 9% користуються мобільним широкосмуговим доступом, ще 4,8% — через телефонну лінію.

За даними дослідження, переважно українці користуються інтернетом вдома (86,5%), але молодь у віці 12—17 років, а також люди з проблемами слуху інтенсивно використовують онлайн-ресурси за місцем навчання або роботи, а також у закладах громадського харчування.

Домашній компʼютер відсутній у 51% українських сімей, ще у 45,6% в будинку лише один компʼютер. Відсутність ноутбука вдома підтвердили 49,4% сімей, наявність одного — 42,7%, понад трьох — 1,4%. Жодного планшета немає вдома у 67,6% сімей, 1 планшет є у 27,5%. При цьому жодного смартфона в сімʼї немає у 15,7% респондентів, один на сімʼю — у 30,6%, три та більше — у 27,2%.

Наголошується, що для українців найбільш затребуваними навичками (серед осіб, які не володіють цифровими навичками) є: онлайн-безпека, користування послугами інтернет-банкінгу, розрізнення надійних і ненадійних джерел інформації, швидкий і якісний пошук інформації в мережі, здійснення покупок через інтернет.

Мінцифри зазначає, що усього 22,4% жителів країни за останній рік контактували з органами влади через інтернет. При цьому заповнені онлайн-форми подавали в держоргани всього 13,8% респондентів, а завантажували з мережі бланки — 13,7%.

Всього опитано 3 278 осіб. Частину з них опитували методом персоналізованого інтервʼю, частину — шляхом анкетування.

Після виступу президента Володимира Зеленського на Інвестиційному форумі RE:THINK. Invest in Ukraine його команда в Facebook повідомила, що новий уряд нарешті забезпечив країну інтернетом. Спочатку в заяві йшлося, що раніше 90% українців були позбавлені інтернету, але через кілька годин у твердженні замінили «90%» на «багато українців».