Військові США почали відстежувати маршрут Санта-Клауса. Google теж запустив власний трекер

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Обʼєднане командування аерокосмічної оборони Північної Америки (NORAD) почало у режимі реального часу повідомляти про координати саней Санта-Клауса на вигаданому шляху від Північного полюса по всій планеті.

Очікується, що понад півтори тисячі волонтерів дадуть відповідь приблизно на 140 тисяч телефонних дзвінків від дітей та їхніх батьків, які будуть перевіряти місцезнаходження Санта-Клауса в переддень Різдва, повідомляє CNN.

Радари NORAD виявили сани Санта-Клауса, що покидали Північний полюс, відразу після 4-ї ранку за східним часом (11:00 за Києвом) у вівторок.

Зазвичай, коли Санта-Клаус наближається до повітряного простору Сполучених Штатів, Федеральне управління цивільної авіації США видає офіційний дозвіл на політ його саней над територією країни. Про це рішення оголошує міністр транспорту США, зазначаючи, що санчата Санта-Клауса не створюватимуть перешкод для цивільної авіації.

Відстежувати рух Санти можна за посиланням.

Традицію відстежувати переміщення Санти NORAD підтримує з 1955 року. Тоді універмаг у Колорадо-Спрінгс випадково надрукував невірний номер телефону, за яким діти могли телефонувати американському Діду Морозу. Насправді телефон належав центру Космічного командування ВПС США (попередник NORAD). Перший дзвінок 24 грудня надійшов від маленької дівчинки. Їй відповів полковник ВПС США Гаррі Шоуп. Щоб не засмучувати дітей, які телефонували, працівники центру додали нове завдання до своєї оборонної місії та стали повідомляти їм координати саней Санта-Клауса. NORAD продовжило цю традицію.

Крім військових, до стеження за маршрутом Санти долучилась і компанія Google, яка запустила свій щорічний Santa Tracker, де юні користувачі та всі охочі зможуть відстежити подорож Санта Клауса у Різдвяну ніч.

На сайті за допомогою Google Assistant можна зателефонувати Санті, почути жарт від нього або отримувати щоденні звістки про роботу Санти та ельфів. На смартфон можна завантажити відповідний додаток.