Адвокати звернуться в ЄСПЛ і ООН через вирок сімферопольській групі «Хізб ут-Тахрір»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Адвокати фігурантів справи «Першої сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір» мають намір звертатися в міжнародні інстанції зі скаргами. Напередодні політвʼязням скоротили увʼязнення на пів року.

Про це в коментарі «Радіо Свобода» розповіла адвокат Ліля Гемеджі.

«Сторона захисту виклала свої аргументи, чому вона вважає вирок Північно-Кавказького військового окружного суду Ростова-на-Дону незаконним. Усім нашим підзахисним була знижена міра покарання на пів року, що сторона захисту не розцінює як значне досягнення. Після отримання вироку на руки адвокати подаватимуть скаргу в Європейський суд з прав людини», — розповіла Гемеджі.

Вона уточнила, що, можливо, скарги адвокати будуть подавати і в комітети ООН.

Захисниця уточнила, що можливий обмін утримуваними між Росією і Україною вирішить питання «політичних переслідувань тільки тимчасово, але не вирішить проблему глобально».

«Якщо розглядати обмін як можливе рішення даної проблеми, то для родичів політв’язнів це було б великою підмогою, коли сім’ї могли б возз’єднатися. Але обмін, на превеликий жаль, не вирішує глобально всієї проблеми. І після того, як звільнять одних, можливе кримінальне переслідування інших активістів», – зазначила Гемеджі.