NYT: США планують зменшити кількість військ в Африці та зосередитись на протистоянні РФ і Китаю

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Влада США планує скоротити американський військовий контингент у Західній Африці, що має стати першим кроком до глобальної передислокації військ у протистоянні Вашингтона Китаю та Росії.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела.

Як повідомляється, у Міноборони США хочуть скоротити кількість місій, які борються з терористами та зосередитися на протистоянні з Росією і Китаєм.

«Міністр оборони Марк Еспер розмірковує над пропозицією про значне скорочення або навіть повне виведення американських військ із Західної Африки в якості першого етапу перегляду глобального розгортання військ. Ці думки є наслідком прагнення скоротити кількість місій, які ведуть боротьбу з віддаленими терористичними групами, і замість цього зосередитися на протистоянні з великим державам, таким як Росія і Китай», — йдеться в публікації.

США думають залишити свою базу в Нігері, а також відкликати підтримку французької армії, яка там протистоїть ісламістам. Рішення про виведення військ із Африки очікують у січні. Передбачається, що воно викличе критику законодавців, союзників та військових чиновників. Пентагон також розглядає скорочення військової присутності на Близькому Сході. Еспер хоче вивести половину з 5-тисячного контингенту в Іраку і третину з 13-тисячного контингенту в Афганістані.