Святвечір у KFC та Санта-серфінгіст. Які різдвяні традиції існують у світі?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У ніч на 25 грудня християни в багатьох куточках світу святкують Різдво. У кожній країні є свої давні традиції, яких вони притримуються під час цих святкування. Про це повідомляє CNN.

Австралія

Для австралійців життя в нижній півкулі означає, що Різдво припадає на літній сезон. Тут Різдво будуть святкувати обідом на барбекю, а потім підуть на пляж. Австралійські діти вважають, що Санта Клаус зʼявляється на пляжі, іноді навіть прибуваючи з дошкою для серфінгу замість своїх фірмових саней. Також в Австралії є традиція «Колядки при свічках»: групи людей збираються і співають різдвяні пісні, тримаючи свічки.

Китай

Тоді як у багатьох країнах світу цукерки та випічка є головними різдвяними солодощами, у Китаї обирають для цього яблука. «Мирні яблука» стали популярним подарунком — це звичайні яблука, упаковані в спеціальні коробки або загорнуті в барвистий папір, іноді прикрашені різдвяними написами. Хоча Різдво в Китаї не є офіційним святом, його святкують кожен рік.

Чехія

У Чеській Республіці велике святкування влаштовують у переддень Різдва, де подають традиційні страви, в тому числі смаженого коропа. Багато сімей купують живу рибу і протягом кількох тижнів, що передують Різдву, тримають її в ванній як домашню тварину, поки не настане час бенкетувати. Однак наразі багато сімей випускають коропа в річку в переддень Різдва, аби уникнути жорстокого ставлення до тварин. Є також різні ворожіння, повʼязані зі святом, особливо популярні серед самотніх жінок. Молоді жінки, які сподіваються знайти своє кохання, відвертаються від дверей і перекидають туфлю через плече. Якщо черевик приземлиться в напрямку до дверей, жінка може розраховувати на пропозицію вийти заміж наступного року.

Японія

У Японії білобородий чоловік асоціюється не з Сантою, а з «полковником KFC», усміхнене обличчя якого зʼявляється на мільйонах відер зі смаженою куркою. Річ у тому, що американський ресторан швидкого харчування зі смаженою куркою став місцем різдвяної вечері в Японії. Історія цієї традиції бере початок із 1970-х років, коли менеджер першого KFC у Японії почав продавати на Різдво «відро для вечірок» зі смаженою куркою. Він сказав, що ця ідея прийшла до нього, коли він підслухав розмови іноземців у своєму ресторані про те, як їм не вистачало індички на Різдво в Японії. Він подумав, що обід зі смаженої курки стане чудовою заміною, і почав продавати різдвяне «відро». У 1974 році KFC прийняла національний маркетинговий план на Різдво по всій Японії, і він вдався: за оцінками менеджерів, понад 3,6 мільйона японських сімей святкують Різдво з традиційною вечерею у KFC.

Мексика

У містах і селищах по всій Мексиці з 16 до 24 грудня відбувається різдвяний фестиваль Лас-Посадас. Його назва в перекладі з іспанської означає «заїжджі двори» і він відбувається в памʼять про подорож Діви Марії та Йосипа до Вифлеєму та про те, як вони шукали місце для ночівлі напередодні народження Ісуса Христа. Учасники цієї процесії заходять у будинки, моляться та співають. Святкування триває девʼять ночей на честь девʼяти місяців вагітності Марії. В останню ніч діти святкують, відкриваючи піньяти, наповнені цукерками та іграшками.

Норвегія

У норвежців нові християнські різдвяні традиції змішуються з давніми язичницькими. Одна з традицій Святвечора — заховати всі мітли перед сном, адже кажуть, що злі відьми та злі духи, які виходять уночі 24 грудня, крадуть мітли, аби на них літати. Солодкою норвезькою традицією є подача на десерт «ріскрема», охолодженого рисового пудингу з ягідним соусом: у рисовий пудинг кладуть один мигдаль, і той, хто знайде його, отримає невеликий приз, а також, як кажуть, удачу.

Філіппіни

На Філіппінах найдовший і найбагатший різдвяний сезон у світі зі святковими месами та фестивалями, які проводяться з вересня по січень. Навколо міст і сіл висять спеціальні різдвяні ліхтарі з бамбука та паперу, а в деяких місцях навіть проводяться конкурси на найкрасивіші різдвяні прикраси. Традиційно сімʼї збираються в переддень Різдва на великий святковий обід, де традиційні різдвяні частування містять бамбукові трубочки з фіолетовим рисом, маслом, цукром і кокосом. Барвисті фрукти і рисові коржі під назвою «бібінгка» також популярні на святкових столах філіппінців.

Сенегал

Попри те, що у столиці Дакару християни та мусульмани святкують Різдво, це країна з мусульманською більшістю. Сенегал прикрашають різдвяними ялинками та масками з різдвяними вогнями. Сенегальський народ святкує мусульманські та християнські свята разом, адже свята розглядаються як можливість поділитися радістю з усіма, а місцеві діти вважають, що Санта зʼявляється у супермаркетах.

Велика Британія

Різдвяні крекери є великою частиною британського святкування Різдва. І це не хрустке пласке печиво, це — циліндричні хлопавки у вигляді величезних цукерок. У них вкладають невеликий символічний подарунок — паперову корону, яку потім надягають за святковим обідом, або іншу дрібничку — прикрасу, іграшку, цукерку, шматочок паперу з надрукованою на ньому мудрою цитатою, жартом, загадкою (головне, щоб сюрприз був приємним). «Крекери» прийнято розламувати (зазвичай це роблять дві людини), що супроводжується різким хлопком, спалахом та загальними веселощами.

  • Влада США видала Санта-Клаусу та його оленям дозвіл на вʼїзд до країни.
  • Обʼєднане командування аерокосмічної оборони Північної Америки (NORAD) почало в режимі реального часу повідомляти про координати саней Санта-Клауса на вигаданому шляху з Північного полюса по всій планеті.
  • Британка Мо Фейос з Ноттінгема розіслала 1 900 різдвяних листівок незнайомцям, — щоб вони не почувалися самотніми.