У Харкові протестують проти обміну обвинувачених у теракті біля Палацу спорту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Харкові, на площі перед входом у будівлю Харківської облдержадміністрації проходить акція протесту проти обміну на військовополонених обвинувачених у терористичному акті біля Палацу спорту в 2015 році. Про це повідомляє Вечірній Харків.

Серед протестувальників — представники громадських організацій, церкви і жителі Харкова. За словами одного з активістів, Костянтина Немічева, родичі загиблих у теракті знаходяться в будівлі Адміністрації та ведуть переговори.

Приводом для акції протесту стала інформація про внесення трьох обвинувачених у теракті 22 лютого 2015 року – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова – в списки на обмін з російською стороною.

Протестувальники вимагають винести обвинувальний вирок злочинцям, і тільки після цього, якщо є необхідність, обмінювати на полонених українців. Мітингувальники звернули увагу, що троє підозрюваних є громадянами України, тому внесення їх імен до списку на обмін суперечить законодавству. Протестувальники наголосили, що не планують зупинятися.

Теракт біля Палацу спорту у Харкові

Інцидент, що стався 22 лютого 2015 року поблизу харківського Палацу спорту під час мирної ходи — «Маршу єдності» на честь Небесної сотні. В результаті вибуху загинули 4 людини, серед них 1 міліціонер та 1 неповнолітній, ще 9 отримали поранення.

Хода почалася біля Палацу спорту, активісти вишикувалися в колону і рушили в напрямку площі Свободи, проте встигли пройти близько 100 метрів, коли пролунав вибух. Спрацював пристрій, який, за повідомленням прокуратури Харківської області, був протипіхотною міною з радіокерованим пристроєм. За повідомленням СБУ, вибухівка була захована в кучугурі снігу ще напередодні вночі. Тротиловий еквівалент вибуху — 2 кг.

Пізніше правоохоронці затримали 4 підозрюваних — членів підпільного терористичного угруповання «Харківські партизани», у них були вилучені реактивний вогнемет «Джміль». За допомогою цієї зброї терористи готувалися здійснити 22 лютого ще кілька терактів, зокрема, обстріли клубів і торговельних центрів.