У Парижі балерини станцювали на сходах «Лебедине озеро» на знак протесту проти пенсійної реформи Макрона

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Парижі танцівники балету протестують проти пенсійної реформи, запропонованої президентом Франції Емманюелем Макроном. Про це повідомляє Euronews.

На сходах Опери Гарньє балерини виконали уривок з «Лебединого озера» на знак протесту проти реформи, яка заборонить їм виходити на пенсію, як раніше, у 42 роки. На будівлі вивісили плакати з написом «Культура в небезпеці».

«Ми починаємо класичний танець у віці 8 років. До пізнього підліткового віку ми отримуємо травми, які повторюються. Як тільки ви досягнете 42-річного віку, ви вже страждаєте від артриту, стресових переломів, гриж. Важко підтримувати рівень досконалості до 42 років, але до 64 видається неможливим», — розповіла балерина Елоїза Жоквіль.

Страйк проти реформи триває 20-й день. Танцівники страйкують разом з іншими працівниками громадського сектору, включаючи працівників «Комеді Франсез». Десятки шоу були скасовані. Паризький Оперний театр заявив, що втратив майже 8 мільйонів євро від продажу квитків, повідомляє France 24.

  • Пенсійна реформа передбачає скасування пільг для низки професій. 11 грудня парламент підвищив пенсійний вік з 62 до 64 років попри масові протести.
  • У Паризькому регіоні через масштабні страйки проти пенсійної системи утворилися рекордні для 2019 року затори.