Президент підписав закон про заборону купувати електроенергію в Росії

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 330-ІХ про внесення змін до закону України «Про ринок електричної енергії».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України.

«Закон встановлює заборону на продаж та/або постачання електричної енергії, імпортованої з Російської Федерації (за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку)», — йдеться у повідомленні.

Водночас уряд отримує право скасовувати цю заборону на певний термін для уникнення надзвичайної ситуації в обʼєднаній енергосистемі України.

«Метою документа є забезпечення належного контролю над цінами на електричну енергію за умов недостатньої конкуренції на цьому ринку; врегулювання питань роботи теплоелектроцентралей за нової моделі ринку електроенергії, що є необхідною передумовою для забезпечення теплопостачання споживачам в опалювальний період», — зазначають в ОПУ.

Закон зокрема передбачає, що в разі істотного коливання цін на ринку електричної енергії Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має право після консультацій з Антимонопольним комітетом України встановлювати граничні ціни на цьому ринку «на добу наперед» з відповідним обґрунтуванням.

Також НКРЕКП отримує право тимчасово — до 1 квітня 2020 року — встановлювати виробникам, які комбіновано виробляють електричну та теплову енергію на теплоелектроцентралях, тариф на відпуск електроенергії (у випадках, передбачених рішенням уряду про покладання спеціальних обовʼязків).

  • 4 грудня Верховна Рада у другому читанні та в цілому проголосувала за законопроєкт № 2233 про заборону імпорту електроенергії з Росії за двосторонніми договорами. Відповідне рішення підтримали 274 депутати.
  • 12 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 2233 про внесення змін до ринку електроенергії.
  • 18 вересня 2019 року Верховна Рада дозволила купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не входять до Європейського енергетичного співтовариства. Автор відповідної законодавчої норми — глава енергокомітету Ради Андрій Герус. За його словами, змінами планувалося дозволити імпорт з Білорусі, щоб збільшити конкуренцію на ринку. Однак разом з імпортом білоруської електроенергії вона почала надходити також з Росії.