Дослідження: Українці визнали політиком року Володимира Зеленського, на другому місці — Порошенко з відривом майже у 40%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Політиком 2019 року визнано президента Володимира Зеленського, його обрали 46% опитаних українців. Про це свідчать дані дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова з 13 по 18 грудня.

Далі у рейтингу політиків року йдуть: пʼятий президент, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко (7,5%, торік — 16%), лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко (3%, торік — 12%), голова Верховної Ради Дмитро Разумков (3%), співголова «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко (3%, торік — 4%), лідер «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук (2%). При цьому 24% громадян не назвали жодної кандидатури (у 2018 році — 25%).

Головною політичною подією 2019 року в Україні за результатами дослідження визнали вибори — парламентські та президентські. Цю подію назвали 58% громадян, причому її визнали позитивною. Далі йдуть: звільнення полонених (8%), зустріч «нормандської четвірки» (5%), отримання Томосу (2%), розведення військ на Донбасі (2%), впровадження ринку землі (2%). Жодної події не змогли назвати 16% (торік — 12%).

Головною політичною подією 2019 року у світі було названо зустріч «нормандської четвірки», яка відбулася 9 грудня у Парижі (23%). Далі йдуть: імпічмент Трампа (6%), війна в Сирії (2%), Брекзит (2%), протести «жовтих жилетів» у Франції (2%). Жодної події не змогли назвати 51%.

За даними дослідження, переважна більшість громадян (44%) вважають, що Україна прямує в правильному напрямі, в неправильному напрямі руху країни переконані 36%, а ще 20% своєї думки не визначили.

Торік, навпаки, абсолютна більшість опитаних (70%) вважали напрям руху країни неправильним і лише 18% — правильним (12% не визначилися). Востаннє переконання у правильності напряму України переважало в громадській думці після президентських виборів у червні 2005 року (тоді 42% вважали напрям руху країни правильним, 31% — неправильним), але вже в листопаді 2005 року думка громадян змінилася на протилежну: 59% вважали прямування країни неправильним і лише 18% — правильним.

Опитування проходило у всіх регіонах, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.