КС визнав неконституційним законопроєкт Зеленського про позбавлення «кнопкодавів» мандатів

Автори:
Вікторія Мартинюк, Костя Андрейковець
Дата:

Конституційний суд визнав неконституційним законопроєкт президента Володимира Зеленського про позбавлення нардепів мандатів за систематичні прогули та неособисте голосування. Про це theБабелю повідомив представник президента в КСУ Федір Веніславський.

Він повідомив, що Конституційний суд установив, що законопроєкт президента № 1027 про додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата не відповідає вимогам ст. 157 Конституції України.

У тексті рішення суду йдеться, що законопроєкт може порушувати права та свободи. «Обмеження прав та свобод людини і громадянина є допустимим лише за умови, що таке обмеження є домірним (пропорційним) [...], будь-яке втручання в права людини навіть при наявності легітимної мети, усупереч вимозі пропорційності, неодмінно викличе обмеження прав та свобод людини», — сказано в тексті.

Автоматична втрата мандата за неперсональне голосування неконституційна, оскільки в депутата можуть бути помʼякшувальні обставини. Закон, на думку суду, передбачає лише надання судового повноваження встановити сам факт «кнопкодавства».

У КСУ також вважають, що поняття в законопроєкті про позбавлення депутата мандата за відсутність без поважної причини має оціночний характер, що «не відповідає критеріям чіткості, однозначності».

  • Законопроєкт № 1027 пропонує доповнити статтю 81 Конституції пунктом про те, що повноваження нардепа достроково припиняються, якщо суд встановить факт неперсонального голосування. У такому разі позбавити мандата можуть і того, хто голосує, і того, замість кого голосують. Повноваження будуть припинятися з моменту набуття чинності рішенням суду. Ще однією причиною позбавлення мандату може стати відсутність депутата без поважних причин на третині пленарних засідань Ради або парламентського комітету, членом якого він є, протягом однієї сесії. У такій ситуації повноваження припиняються за рішенням Верховного суду.
  • Парламент звертався до Конституційного суду з проханням оцінити законопроєкт про позбавлення «кнопкодавів» мандатів.