Україна стягнула перший штраф за порушення повітряного простору анексованого Криму

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Україна стягнула штраф з казахського акціонерного товариства «Авіакомпанія Euro-Asia Air», яке виконало політ у межах забороненої зони над окупованим півостровом Крим.

Про це повідомляє Командування повітряних сил ЗСУ з посиланням на дані Державіаслужби.

8 серпня 2019 року повітряне судно казахського акціонерного товариства «Авіакомпанія Euro-Asia Air» виконало політ у межах забороненої зони над окупованим півостровом. Після цього Державіаслужба винесла постанову про накладення штрафу за правопорушення в галузі цивільної авіації від 7 листопада 2019 року. На відміну від російських авіаліній, які щодня здійснюють близько ста зльотів-посадок у Криму і вперто не виплачують штрафи, казахські авіалінії визнали свою провину та сплатили ці кошти. Тож Державний бюджет України нещодавно поповнився на 136 тис. грн.

Зазначимо, що після анексії АР Крим Україна заборонила зліт-посадку з аеропорту «Сімферополь» усім авіакомпаніям і закрила повітряний простір над усією територією півострова ще в березні 2014 року. Таке рішення обґрунтоване тим, що на підставі норм міжнародного права Україна повинна гарантувати безпеку польотів у своєму повітряному просторі, що за умови війни з Росією стало неможливим.

Зазначається, що кількість порушень, повʼязаних з польотами над півостровом, вже становить понад 200 тисяч, причому за жодне з них досі ніхто не поніс фінансової відповідальності. Рішення казахської компанії стало першим.