Речниця Луценко заявила, що з Генпрокуратури звільнили прокурорів з розслідування катастрофи MH17. У ГПУ це заперечують

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генпрокуратура відреагувала на публікацію речниці ексголови ГПУ Луценка Лариси Сарган про звільнення керівника слідчої групи з розслідування катастрофи літака МН17 Малайзійських авіаліній. У ГПУ назвали її заяву «недостовірною».

У Генпрокуратурі заявили, що до міжнародної слідчої групи з розслідування від ГПУ входять сім прокурорів, до національної слідчої групи — 11 прокурорів.

«Вони продовжать свою роботу над цим кримінальним провадженням в Офісі Генерального прокурора», — повідомили у ГПУ, але при цьому не вказали, чи керівник слідчої групи від України продовжив працювати.

«Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється працівниками новоствореного департаменту з нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, укомплектованому працівниками, які мають досвід у розслідуванні військових злочинів, злочинів проти людяності, терактів та інших найтяжчих кримінальних правопорушень», — додали в ГПУ.

У коментарі theБабелю Сарган заявила, що спочатку у міжнародну слідчу групу від України входили не сім прокурорів, а п’ять: Дмитро Сторожук, Олеся Скрипник, Василенко, Рибалко та Олег Пересада. Останній був керівником слідчої групи, який погоджував підозри у цій справі. За її словами, його не допустили до переатестації, бо він не погодився з умовами, та звільнили з посади прокурора. Зараз він залишився працювати в ГПУ на адміністративній посаді, тому не зможе входити до слідчої групи.

«Василенка та Рибалка звільнили з ГПУ після першого етапу атестації. Скрипник звільняють сьогодні», — розповіла Сарган.

Що сталося?

Напередодні ексречниця ГПУ Лариса Сарган повідомила, що з Генпрокуратури звільнили керівника слідчої групи та всіх прокурорів від України у справі катастрофи літака МН17, внаслідок якої загинули 298 людей — усі пасажири та екіпаж.

Сарган наголосила, що цю інформацію отримала від колег з Нідерландів: «Прокурорів, які входили в міжнародну слідчу групу, звільнено. Ще раз: звільнено керівника слідчої групи щодо МН-17 від України та єдиного прокурора від України».

За її словами, після цього до Києва прилітав голова міжнародної Спільної слідчої групи Фред Вестербеке, але генпрокурор Руслан Рябошапка нібито не знайшов для нього часу.

«Знайшов час заступник [...] Що ми, врешті, маємо? Маємо відкрите бажання з боку керівництва ГПУ «злити» слідство щодо МН-17», — наголосила Сарган.