Вʼятрович вимагає в СБУ притягнути до відповідальності учасників «конференції» Сталіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Ексголова Інституту національної памʼяті, народний депутат Володимир Вʼятрович надіслав депутатське звернення главі СБУ Івану Баканову щодо притягнення до відповідальності учасників «науково-практичної конференції», яку заборонена Комуністична партія провела в Києві до 140-річчя Йосипа Сталіна. Про це написав В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Він наголосив, що СБУ має розслідувати і притягти до відповідальності учасників зборів сталіністів, як це передбачено законодавством.

«Повернення культу Сталіна в Росії починалося з того, що влада не помічала спрямованих на це «громадських» ініціатив, а потім і сама взялася за його розкрутку. Не сміємо допустити такого в Україні», — зазначив В’ятрович.

Він поставив три запитання СБУ: «Чи було Службі безпеки України відомо про здійснення представниками Комуністичної партії України підготовки і проведення заходу з відзначення 140-річчя Сталіна і якщо так, то які заходи вживалися СБУ для попередження і припинення злочинних дій? Чи ініціювала СБУ притягнення організаторів та учасників згаданого заходу до передбаченої законом кримінальної відповідальності? Які заходи вживаються СБУ для припинення незаконної діяльності Комуністичної партії України та пропаганди символіки тоталітарного комуністичного режиму і якими є результати таких заходів у другому півріччі 2019 року?»

Що сталося?

Заборонена в Україні Комуністична партія провела в Києві «науково-практичну конференцію» до дня народження Йосипа Сталіна, про це повідомили на сайті партії. Голова КПУ Петро Симоненко заявив, що «з імʼям Сталіна повʼязані колосальні зрушення у світі».

  • У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду та символіку. Згідно із законом, символіка та пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, їхніх цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні забороняються.
  • Заборонена КПУ та Петро Симоненко подали позов проти Міністерства юстиції.