De Standaard: Теракти в Парижі та Брюсселі організував 35-річний бельгієць. Його вбили в Сирії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство юстиції Франції дійшло висновку, що організатором терористичних атак в Парижі 13 листопада 2015 року і в Брюсселі 22 березня 2016 року був 35-річний бельгієць Уссама Атар.

Про це пише De Standaard.

Атар створив у Бельгії терористичний осередок, який профіліювався на атаках в Європі та Франції. Він також був організатором невдалого нападу у швидкісному поїзді Thalys, що стався 21 серпня 2015 року.

За даними французьких слідчих, Атар був вбитий у Сирії на початку 2019 року внаслідок авіаудару. Він очолював бригаду «Ісламської держави», яка планувала нові теракти в Європі.

  • 13 листопада 2015 року в Парижі та передмісті одночасно були здійснені кілька атак: вибухи біля стадіону «Стад де Франс» у Сен-Дені, розстріл у концертному залі «Батаклан» і кількох ресторанах. Загинули 130 осіб і понад 350 отримали поранення.
  • У 2016 році терористи здійснили атаки в аеропорту та метрополітені на станції «Малбек». Загинули 38 людей, понад 300 отримали поранення.
  • Польські спецслужби затримали громадянина України, якого підозрюють у підготовці теракту на території одного з торгових центрів в Пулавах Люблінського воєводства, на сході Польщі.