«Газпром» виплатив «Нафтогазу» $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російський «Газпром» виплатив «Нафтогазу» $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на представника компанії.

«З метою виконання домовленостей, досягнутих у Мінську 20 грудня, «Газпром» здійснив виплату $2,9 млрд «Нафтогазу України» відповідно до рішення Арбітражного інституту ТПП Стокгольма в термін, передбачений протоколом від 20 грудня», — сказав він.

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко підтвердив цю інформацію.

У пресслужбі «Нафтогазу» зазначають, що сумарно «Газпром» заплатив $5 млрд, з урахуванням накопичених з 2018 року відсотків.

Як все починалося?

«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися у 2014 році. Російський монополіст вимагав від української компанії $56 млрд за відмову від принципу «бери або плати», за яким «Нафтогаз» зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в $44 млрд.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі «Газпром» повинен виплатити $2,56 млрд на користь «Нафтогазу». Україна також досягла зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд кубометрів.