Суд Харкова відпустив під особисте зобовʼязання трьох винних у теракті біля Палацу спорту

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Суд Харкова відпустив під особисте зобовʼязання трьох винних у теракті біля Палацу спорту

Wikipedia / Александр Кащавцев

Фрунзенський суд Харкова проголосив вирок обвинуваченим у теракті біля Палацу спорту у Харкові 22 лютого 2015 року. Про це повідомляє «Медіапорт».

Троє підсудних — Віктор Тетюцький, Володимир Дворніков і Сергій Башликов були визнані винними в теракті, від якого загинули чотири людини, серед них один міліціонер та один неповнолітній, а девʼять отримали поранення.

Дворнікова визнали винним за ч. 3 ст. 258 (вчинення теракту) , ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження з боєприпасами) ККУ, а Тетюцького й Башликова — за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 (співучасть у скоєнні теракту) і ч. 1 ст. 263 ККУ. Суд засудив їх до довічного увʼязнення з конфіскацією майна та відшкодуванням збитків.

Суд не знайшов порушень під час досудового розслідування, а позицію обвинувачених щодо невизнання своєї провини визнав голослівною. Крім того, суддя не встановив обставин, що помʼякшують покарання. Суд звільнив обвинувачених з-під варти під особисте зобовʼязання, посилаючись на «виняткові обставини при ухваленні вироку в даній справі й специфіку його виконання».

Теракт біля Палацу спорту у Харкові

Інцидент стався 22 лютого 2015 року поблизу харківського Палацу спорту під час «Маршу єдності» на честь Небесної сотні. В результаті вибуху загинули чотири людини, серед них один міліціонер та один неповнолітній, ще девʼять отримали поранення.

Хода почалася біля Палацу спорту, активісти вишикувалися в колону і рушили в напрямку площі Свободи, проте встигли пройти близько 100 метрів, коли пролунав вибух. Спрацював пристрій, який, за повідомленням прокуратури Харківської області, був протипіхотною міною з радіокеруванням. За повідомленням СБУ, вибухівка була захована в кучугурі снігу ще напередодні вночі. Тротиловий еквівалент вибуху — 2 кілограми.

Пізніше правоохоронці затримали чотирьох підозрюваних — членів підпільного терористичного угруповання «Харківські партизани», у них був вилучений реактивний вогнемет «Джміль». За допомогою цієї зброї терористи готувалися здійснити 22 лютого ще кілька терактів, зокрема, обстріли клубів і торговельних центрів.

  • На засіданні суду 26 грудня прокурор Володимир Лимар повідомив, що Росія включила у список на обмін трьох обвинувачених у теракті в Харкові біля Палацу спорту в 2015 році.
  • РосЗМІ повідомили, що Київ і керівництво бойовиків «ЛДНР» домовились провести обмін полоненими за формулою «всіх на всіх» 29 грудня 2019 року.