У Харкові затримали хакерів, які зламали понад 20 тисяч серверів по всьому світу

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Кіберполіція Харківської області затримала трьох українців та одного іноземця, які зламали понад 20 тисяч серверів по всьому світу. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

«Всі вони були відомими учасниками хакерських форумів і здійснювали замовлення по злому віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США», — написано в повідомленні.

Зазначається, що угруповання функціонувало з 2014 року та отримувало доходи від того, що ділилося з замовником інформацією про зламані сервери. А ті вже використовували дані у своїх цілях під приводом шифрування даних, списання грошей з банківських карт і майнінгу.

«Частину серверів вони також використовували у власних цілях: створення бот-нетів для майнінгу, DDOS-атак, встановлення програмних командних центрів для вірусів типу «stealer», перетворення їх на інструменти для проведення brute-force атак на нові мережеві вузли», — додали правоохоронці.

На одному з крипто- і електронних гаманців, що належать порушникам, було знайдено $80 тисяч. Для координації злочинці спілкувалися через приховані месенджери.

«Таким чином їм вдалося втручатися в компʼютерні мережі громадян різних країн: України, Росії, США, Франції, Китаю, Болгарії, Індії, Бразилії, Малайзії та країн північної Європи», — резюмували в поліції.

Пресслужба ГУ Нацполіції у Харківській області

У затриманих конфіскували всю техніку та електронні носії. Одному з угрупування вже висунули підозру після експертизи. Наразі правоохоронці мають намір шукати цифрові сліди злочинів українських хакерів по всьому світу. У разі доведення провини затриманим загрожує від трьох до шести років обмеження волі відповідно до ч. 2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин).