NYT: Рішення Трампа заморозити допомогу Україні викликало плутанину в Білому домі та Пентагоні

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
NYT: Рішення Трампа заморозити допомогу Україні викликало плутанину в Білому домі та Пентагоні

Пресслужба президента України

Рішення президента США Дональда Трампа «заморозити» військову допомогу Україні після розмови з президентом Володимиром Зеленським призвело до конфліктів та плутанини серед чиновників Білого дому та Пентагону. Про це пише The New York Times.

Видання повідомляє, що в. о. голови апарату Білого дому Мік Малвейні став ключовою фігурою при передачі вимог Трампа про заморожування допомоги Україні. Це рішення викликало серйозні розбіжності серед топчиновників Білого дому.

«Протистояння вищих радників Трампа з національної безпеки його рішенням щодо України було більш інтенсивним, ніж говорили раніше», — пише газета. Повідомляється, що міністр оборони Марк Еспер і держсекретар Майкл Помпео на секретному засіданні в Овальному кабінеті намагалися переконати Трампа в тому, що розморожування допомоги Україні піде на користь США, але не змогли.

Провідні юристи Управління з питань бюджету, Білого дому та Міністерства юстиції розробили аргумент, що раніше не розголошувався публічно, про роль Трампа як головнокомандувача, яка дозволить йому одноосібно прийняти рішення щодо замороження без схвалення Конгресу. «Рішення Трампа призвело до конфліктів у вищих ешелонах і супроводжувалося плутаниною в Білому домі та Пентагоні», — йдеться в статті.

  • У Трампа створили сайт із тезами для суперечок про імпічмент. Він містить відеоролики з висловами, які «можуть допомогти» прихильникам республіканців виграти суперечки з «ліберальними» друзями та родичами.
  • 25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським. Глави держав обговорювали сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена — прямого конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Це викликало скандал, який призвів до запуску імпічменту американського президента.
  • Палата представників Конгресу США проголосувала більшістю за оголошення імпічменту президенту Дональду Трампу. Вона затвердила дві статті звинувачення: зловживання владою (підтримали 230 конгресменів, проти — 197) і перешкоджання роботі Конгресу (за 229, проти — 198).
  • У січні 2020 року справу буде розглядати Сенат США. Процедура має вигляд судового процесу, у якому сенатори стають присяжними, а члени палати представників — стороною обвинувачення. Після цього відбувається голосування. Якщо дві третини сенаторів голосують за — президента відсторонюють від посади.