У КНР ухвалили вирок групі вчених, які модифікували гени дівчаток-близнюків

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У КНР ухвалили вирок групі вчених, які модифікували гени дівчаток-близнюків

Rose Elena / Unsplash

Суд у Шеньчжені засудив до трьох років тюремного увʼязнення вченого-біолога, який використовував технологію «редагування» генів, відому як Crispr-Cas9. Про це повідомляє агентство Хіnһua.

До групи науковців Південного університету науки та техніки в Шеньчжені входили троє вчених, їхній керівник Хе Цзянькуй отримав максимальне покарання — три роки увʼязнення та 3 млн юанів ($430 тис) штрафу. Чжан Женьлі, який працював з Хе, був засуджений до двох років тюремного увʼязнення та оштрафований на 1 мільйон юанів. Колега Цінь Цзіньчжоу отримав 18-місячний термін увʼязнення з дворічною відстрочкою та штрафом у 500 тис. юанів.

«Троє обвинувачених не мали належної сертифікації для практики медицини, і, прагнучи до слави та багатства, навмисно порушували національні норми в галузі наукових досліджень і медичного лікування. Вони перейшли межу етики в наукових дослідженнях і медичної етики», — заявив суддя, оголошуючи рішення.

У чому полягав експеримент?

Китайські дівчатка-близнюки Лулу і Нана народилися в листопаді 2018 року. За словами дослідника Хе Цзянькуя, ці близнюки — перші в світі діти з генетично «відредагованими» ДНК. Хе Цзянькуй повідомив, що дівчатка народилися здоровими. Батьки дівчаток були учасниками клінічного випробування, проведеного Хе Цзянькуєм, у якому він пропонував стандартні послуги з екстракорпорального запліднення, але, крім того, використовував CRISPR-Cas9, технологію, яка модифікувала ДНК в зародках. Це було зроблено для додання генетичної стійкості проти вірусу ВІЛ.

Експерименти групи Хе Цзянькуя неоднозначно сприйняли в медичному співтоваристві. Хоча вчені вже давно зрозуміли, як можна редагувати гени ненароджених дітей, більшість країн заборонили цю практику з моральних та етичних міркувань.

  • У листопаді 2018 року в одній з китайських соціальних мереж професор Хе Цзянькуй оголосив про народження близнюків, чия ДНК була змінена для профілактики ВІЛ-інфекції. Він сказав, що ДНК близнюків була модифікована з використанням CRISPR-Cas9 — методу, який дозволяє вченим видаляти та замінювати ланцюжок з великою точністю.
  • Самих дівчаток-близнюків, яких нібито назвали Лулу і Нана, публіці теж не показали. Їхні батьки, за інформацією вченого, хочуть зберегти анонімність.