Звільнений українець Василь Савін назвав імена утримуваних, які залишилися в колонії «ДНР»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Звільнений українець Василь Савін назвав імена утримуваних, які залишилися в колонії «ДНР»

Українець Василь Савін, якого звільнили 29 грудня в межах обміну, назвав імена утримуваних, які були з ним у Макіївській колонії суворого режиму, але їх не обміняли. Про це передає «Громадське радіо».

«Там залишилися прекрасні хлопці. Володимир Сінюков. Паша Корсун, військовий, який їхав у КАМаЗі. Його не віддали. Максим Тимофєєв. Ось його мама тут, на візку. Стара людина, її віддали. А Максим, інвалід другої групи, його не віддали. Також залишається там шахтар Гена Матвійчук, у нього зламаний хребет, пів хребта відсутні, металевий стержень, він залишається у підвалі. Саша Шелест та Корсун (викладач інституту, 60 років). Залишаються у підвалі. Прекрасні хлопці Сергій Мазуров, Сергій та Дмитро Караберюші завжди були у списку, за два дні до обміну викинули зі списку», — розповів Савін.

За його словами, він намагався допомогти побратимам, але нічого не вийшло. «Коли приїздила типу «омбудсменка ДНР» Морозова, я прорвався через охорону і спитав про те, чому не підтверджують тих, кого бачать? Нас усіх вигнали на плац. «Ви ж їх бачите — кажу їй, — чому не підтверджуєте? А вона мені: «Якщо я їх підтверджу, то Україна може не віддати тих, кого мені треба. А ще там залишаються Твердий, Самдулов, Матюшенко (дружина недавно з плакатом стояла біля адміністрації президента). Горобець Вася. Усі вони залишаються там», — додав звільнений українець.

Він також повідомив, що, крім офіційних тюрем, у «ДНР» є приховані, де «вибивають свідчення». За словами Савіна, в тюрмах «ДНР» люди намагаються слухати українські медіа. «Ми ловимо кожне ім’я. Кожен день нагадуйте, що наші залишаються там. За це б’ють, забирають дроти, але ми вас чуємо», — сказав він.

  • Офіс президента опублікував повний список звільнених з полону українців. У переліку не тільки прізвища 76 осіб, але й короткі біографічні довідки. Там вказано, кого і за яких обставин полонили бойовики. Згідно з даними ОП, Савін — цивільний, був депутатом міськради Макіївки у 2002—2010 роках. Проживав в окупованій Макіївці Донецької області. Був захоплений бойовиками 27 лютого 2015 року. Його звинувачували у створенні незаконного формування, яке повинно було воювати на боці України.
  • 29 грудня Україна та представники ОРДЛО обмінялися полоненими в пункті пропуску «Майорське» за формулою «76 на 127». theБабель вів онлайн-трансляцію обміну.