Влада Сіднея відмовилася скасувати новорічні феєрверки, попри протести

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Лорд-мер Сіднея Кловер Мур вирішила все-таки дозволити запуск феєрверків напередодні Нового року, незважаючи на заклики скасувати їх у звʼязку з пожежами, які вирують у країні. Про це пише BBC.

Зокрема, Мур на пресконференції заявила, що Новий рік є важливим святом, що «дасть людям надію в жахливий час». Вона підкреслила, що підготовка до відкриття нового десятиліття почалася 15 місяців тому.

«Багато людей вже прилетіли та сплатили за готелі, ресторани, подорожуючи зі всього світу, щоб бути тут у переддень Нового року. Це приносить $91 млн економіці штату Новий Південний Уельс, що розвиває нашу туристичну індустрію, створює робочі місця та підтримує безліч малих підприємств», — сказала вона.

Що за пожежа в Австралії?

Протягом останніх місяців в Австралії вирують масштабні лісові пожежі. Новий Південний Уельс, де розташований Сідней, є штатом, який найбільше постраждав, там наразі тривають понад 100 пожеж. Через сильні вітри пожежі поширюються в околицях міст. Відомо про 12 загиблих і сотні потерпілих, більшість з яких потрапили до лікарні через отруєння випарами.

Крім того, тисячі жителів південно-східної частини Австралії вирушили до морського узбережжя, рятуючись від пожежі. Жителі прибережного міста Маллакута у штаті Вікторія розповідають, що в бік їх будинків летить вугілля, що тліє. Через пожежі закриті кілька популярних курортів між Сіднеєм і Мельбурном.

У звʼязку з цим жителі Сіднея створили петицію «Скажи ні новорічному феєрверку 2019», в якій йдеться, що вибухи «можуть травмувати деяких людей», які раніше постраждали від пожеж. До того ж автори петиції вважають таке святкування недоречним під час глобальної катастрофи з пожежами у країні. Петиція вже зібрала понад 280 тисяч підписів.