У Бахчисараї російські силовики проводять обшуки у кримських татар. Серед них є активісти «Кримської солідарності»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У анексованому Бахчисараї та Бахчисарайському районі російські силовики проводять обшуки в будинках як мінімум семи кримських татар, з яких частина причетна до громадської організації «Кримська солідарність».

Як повідомляє сама «Кримська солідарність» і муфтій Духовного управління мусульман України Саїд Ісмагілов, обшуки проводять у історика Сеїтумера Сейтумерова, Шукрі Сейтумерова, стримерів «Кримської солідарності» Амета Сулейманова і Сейдамета Мустафаєва, у Рустема Сейтмеметова, а також у Айдера Сулейманова.

На місці обшуків перебувають співробітники російського ОМОНу, які відмовляються від коментарів. Російські силові відомства також не дають офіційних причин обшуків.

За даними активістів, Амета Сулейманова силовики затримували за зйомку на телефон біля будинку іншого активіста «Кримської солідарності» Сейрана Салієва, у якого тоді теж проходив обшук. Амета відвезли на обшук в магазин, де він працює. Силовики вилучили у нього і в його брата телефони й підкинули дві книги. «Підкинули дві нові книги, акуратно загорнуті в обкладинки, на стіл, де діти робили шкільні уроки», — розповіла дружина Сулейманова.

Ще один активіст Назім Шейхмамбетов розповів, що силовики проводили обшуки в будинках без присутності господарів будинку. Люди побоюються, що їм могли щось підкинути.

Після обшуку у Сейдамета Мустафаєва, якого не було вдома, силовики забрали його літнього батька — Енвера Мустафаєва.

Як пишуть «Крим.Реалії», за даними експертів Кримськотатарського ресурсного центру, в 2019 році на півострові відбулося понад 150 затримань і понад 300 заходів обмеження свободи. Після анексії Криму, з 2014 року на півострові регулярно проходять обшуки у незалежних журналістів, активістів, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також у кримських мусульман.