У Києві через коронавірус запроваджують карантин. Не працюватимуть навчальні заклади, скасують усі масові заходи

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Із 12 березня у Києві тимчасово обмежують освітній процес в навчальних закладах і скасовують масові заходи. Обмеження діятимуть до кінця місяця. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міський голова Віталій Кличко.

«Щоб упередити можливе розповсюдження захворювання на коронавірус, влада столиці затвердила план протиепідемічних заходів і обмежень. Хоча в Києві поки не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус, ми вирішили не чекати й убезпечити мешканців міста», — повідомив Кличко.

Зокрема, буде тимчасово обмежений навчальний процес у закладах загальної та вищої освіти, дитячих садочках, мистецьких, спортивних школах тощо. Також у столиці обмежать проведення масових заходів: концертів, конференцій, кіносеансів та інших заходів. Крім цього, закриють розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах.

«Друзі! Ніякої паніки! Відповідально ставимося до свого здоров’я, дотримуємося правил гігієни. А якщо почуваєтеся зле, одразу звертайтеся до лікаря», — написав Кличко.

Згідно з рішенням (протоколом) Київміськадміністрації, у столиці запроваджується низка профілактичних заходів.

Припиняється освітній процес у всіх навчальних закладах (школи, коледжі, університети). Учні та студенти Києва переводяться на дистанційне навчання. Їм проводитимуть телеуроки.

Також обмежується проведення спортивних заходів і концертів (понад 60 осіб) до 31 березня. Обмежується робота театрів, музеїв, розважальних центрів тощо. Релігійні організації просять скасувати проведення масових богослужінь на період з 12 до 31 березня.

Від приватних і державних підприємств вимагають забезпечити недопущення до роботи працівників з ознаками інфекційного захворювання.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник на брифінгу заявив про перенесення пробного тестування Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

«Ми домовилися з регіональним центром ЗНО про те, що пробні тести, які повинні були пройти в кінці березня, ми проведемо після того, як ситуація стабілізується. Це може бути у квітні. Навчання в школах до кінця березня буде проводитися дистанційно», — заявив Поворозник.

Він також додав, що Київ готовий до проведення профілактики, і в місті підготовлено 7 лікарень (3 для дорослих, 3 для дітей і одна для вагітних). У цих лікарнях вже є 2,5 тисячі тестів на вірус, до кінця тижня планується завезти ще 2,5 тисячі.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби Олег Рубан зі свого боку заявив, що в кожному торговому центрі Києва з 12 березня почнуть чергувати бригади, які за необхідності проводитимуть температурний скринінг.

За словами Рубана, хворобу у людей визначатимуть за «виключно візуальними ознаками» і шляхом вимірювання температури. «У коронавирусной інфекції є чітка симптоматика — це кашель, температура, нежить, які проявляються візуально», — наголосив він.

  • Спалах інфекції COVID-19, яку викликає вірус SARS-CoV-2, почався в кінці 2019 року в китайському місті Ухань. Потім коронавірус почав стрімко поширюватися по країнах Азії і до кінця січня дійшов до США та Євросоюзу. Окрім КНР, основні осередки епідемії — в Італії, Ірані, Південній Кореї, Франції, Іспанії, Німеччині та США. Загалом у світі заражені 119 132 людини, з яких 65 765 одужали. Зафіксовано 4 284 смерті.
  • Станом на 11 березня в Україні було зафіксовано 43 випадки підозри на коронавірус. Один пацієнт ще проходить перевірку і перебуває в ізоляції, аналізи інших дали негативний результат.