«Репортери без кордонів» боротимуться з цензурою за допомогою бібліотеки текстів у грі Minecraft

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» до Дня боротьби проти цензури в інтернеті, який відзначається 12 березня, за допомогою компʼютерної гри Minecraft створила «бібліотеку» текстів, які не пройшли цензуру. Про це повідомляє Deutsche Welle.

У бібліотеці будуть виставлені тексти з пʼяти країн, в яких найбільш поширена цензура в інтернеті. Окрім Росії, у цьому перелік опинилися Єгипет, Мексика, Саудівська Аравія і Вʼєтнам. Наголошується, що для входу в «бібліотеку» необхідний лише ігровий акаунт у Minecraft.

«У багатьох країнах відсутній вільний доступ до інформації. Сайти блокуються, вилучаються тиражі незалежних газет, пресою керує держава. Молоді люди ростуть, позбавлені можливості скласти свою незалежну думку», — наголосив виконавчий секретар організації Крістіан Світ. За його словами, віртуальна бібліотека в Minecraft зможе допомогти їм подолати цензуру.

Що таке Minecraft?

Одна з найуспішніших компʼютерних ігор. Minecraft надає у розпорядження гравця змінний тривимірний світ, що повністю складається з кубів. Його можна вільно перебудовувати, створюючи з цих кубів складні споруди. Перед гравцем не ставляться жодні конкретні цілі, але пропонується повна свобода дій: наприклад, гравець може досліджувати світ, видобувати корисні копалини, битися з противниками і багато іншого. Гра має додаткові режими, наприклад «виживання», де гравцеві потрібно самому добувати ресурси, і «творчість», де у гравця ці ресурси є в необмеженій кількості.

  • У листопаді минулого року правозахисна організація Freedom House в рейтингу «Свобода в мережі — 2019» внесла Україну до списку країн із «частковою свободою».
  • Перед цим Комітет із захисту журналістів (CPJ) оприлюднив перелік десяти країн з найжорсткішою цензурою, до якого потрапили Північна Корея, Білорусь і Китай.