Нацбанк зменшив облікову ставку до 10%. До кінця року ще планується зниження

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Національний банк України знижує облікову ставку з 11 до 10% річних з 13 березня. Це надасть необхідний стимул економіці, повідомив на брифінгу глава НБУ Яків Смолій.

Смолій наголосив, що причин для дефолту немає і такий варіант не розглядають. У НБУ не планують обмежувати валютний ринок, резервів достатньо, щоб згладжувати коливання курсу. До кінця року Нацбанк очікує зниження облікової ставки до 7%.

Зниження облікової ставки залежатиме від ситуації з поширенням коронавірусу у світі та в Україні, від впливу цієї ситуації на економіку і перебігу переговорів з МВФ щодо нової програми співпраці та реформ в Україні.

На думку НБУ, через поширення коронавірусу в усьому світі знижується попит на товари, що негативно впливає на економіку в Україні, тому економічні прогнози планують переглянути ще у квітні.

10 березня стався різкий стрибок курсу долара після обвалу світових бірж, викликаних побоюваннями світової рецесії через епідемію коронавірусу. Для згладжування курсу НБУ вже продав на міжбанку $700 млн з резервів.

Що таке облікова ставка?

Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію. Облікова ставка впливає на вартість кредитів. Якщо відсоткову ставку знижують, вартість кредитів теж має зменшуватися.