Зеленський: Скажу три слова — ми ліквідуємо ДАБІ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) ліквідують. Про це він сказав на виїзному засіданні уряду 13 березня.

Кабмін розгляне питання ліквідації ДАБІ та оптимізації органів державного архітектурно-будівельного контролю. Глава держави наголосив, що найбільше зауважень залишається при будівництві великих об’єктів, тому вирішили «ліквідувати монополію у сфері містобудування».

«Скажу три слова, на які чекав весь чесний будівельний бізнес України: ми ліквідуємо ДАБІ. Процес отримання державних послуг буде прозорим, зручним і з мінімальним впливом чиновників на прийняття таких рішень», — заявив Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував початок реформи містобудування. За його словами, ліквідація ДАБІ — це перший крок: «ДАБІ — це корупційний кліщ, які забирав обігові кошти з будівельного ринку. Це орган, який поєднав багато функцій — ліцензування, контроль, нагляд. Зараз ми приводимо структуру у відповідність до найкращих розвинених структур світу».

Уряд планує створити три центральні органи державної влади:

  • державну сервісну службу містобудування, яка виконуватиме реєстраційні функції у будівництві;
  • державне агентство техрегулювання, яке стане локомотивом технічного регулювання в Україні;
  • державну інспекцію містобудування, яка виконуватиме функції нагляду та контролю у будівництві.

«Дозвільна система, до внесення змін в закони формально залишиться, але вона буде відбуватися за чек-листом. Дозвіл перед початком будівництва — це нісенітниця, яка має бути скасована, і ми до цього рухаємося», — наголосив Шмигаль.

За словами прем’єра, єдина контрольна точка, яку буде контролювати держава, це введення об’єкта в експлуатацію та контроль за відповідністю нормам. Сервісна функція щодо документів переходить до ЦНАПів, до державної сервісної служби.

Також планують створити новий реєстр будівельної діяльності. Його розробку вже розпочато, проведений тендер. Реєстр має бути об’єктоорієнтованим. Його власником буде держава, тому захист реєстру буде найвищий.