Україна узгодить децентралізацію та вибори з ОРДЛО. Переговори з бойовиками виключені

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську (ТКГ) погоджує питання децентралізації і місцевих виборів з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Під час брифінгу за результатами засідання Ради національної безпеки й оборони він акцентував увагу на слові «представники», кажучи про жителів Донецької і Луганської областей.

Єрмак підтвердив, що українська сторона в ТКГ погоджує створення Консультаційної ради з ОРДЛО, Росією, Францією і Німеччиною. При цьому він заявив, що ніякої мови про правове визнання ОРДЛО і зокрема бойовиків «Л/ДНР» немає. Прямі переговори з бойовиками також виключаються, а сама рада буде «дорадчим органом», який зможе надавати свої пропозиції у роботі політичної підгрупи ТКГ.

«Ніяких кроків, які б створювали правове поле для представників так званих ОРДЛО, не існує. Ми говоримо про створення платформи, на якій громадяни України, які проживають як на підконтрольній, так і непідконтрольній територіях можуть спілкуватися з питань, які узгоджені в пакеті Мінських угод», — сказав Єрмак, додавши, що рішення про створення ради можуть прийняти на наступному засіданні ТКГ (25 березня).

Механізм відбору представників Донбасу в Консультативну раду ще допрацьовують.

«Якщо цей орган буде створено, то з боку України це будуть справжні фахівці, патріотично налаштовані люди, авторитети в Україні та світі. Ми консультуємося з приводу цих осіб», — сказав глава ОП.

На питання про кандидатів від ОРДЛО він не зміг дати відповідь.

Також Єрмак заявив, що в найближчі місяці Україна поверне всіх громадян з полону бойовиків.