ЦПК: У Авакова пропонують саджати за зараження інших та недотримання карантину

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві внутрішніх справ розробили зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають кримінальну відповідальність за зараження небезпечною інфекційною хворобою та за самовільне залишення місця карантину. Про це повідомили у Центрі протидії корупції.

Згідно з розробленими змінами, як наголошують у ЦПК, всі інфіковані люди — не лише коронавірусом, але й звичайним грипом — автоматично опиняться під ризиком стати підозрюваними у злочинах.

У МВС пропонують доповнити КК трьома новими статтями. Зокрема, карати саме кримінальною відповідальністю пропонують за «Зараження особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою» (ст. 1301).

Відповідальність у вигляді позбавлення волі до двох років як максимальне покарання нестимуть ті, хто свідомо поставив інших у небезпеку зараження особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою. При цьому автори проєкту не уточнюють, яким чином буде визначатися «небезпечність» хвороби і яким чином слідство має встановлювати рівень усвідомлення особою того, що вона має саме таке небезпечне захворювання.

Пропонується також карати позбавленням волі до 5 років за ухилення від лікування осіб, щодо яких є достатні дані про те, що вони хворі на особливо небезпечну чи небезпечну інфекційну хворобу, якщо це спричинило тяжкі наслідки.

Інший вид злочину — це «Самовільне залишення місця обсервації (карантину)». За це пропонується покарання у вигляді позбавлення волі на три роки (ст. 1302).

Також пропонують карати кримінальною відповідальністю службовців за «приховування або перекручення відомостей щодо захворюваності інфекційними хворобами» (ст. 1303). Максимальна відповідальність — обмеження волі до трьох років або позбавлення волі до п’яти років, якщо наслідком такого приховування чи перекручування стала загибель людей.

За інформацією ЦПК, парламент планує вже найближчим часом розглянути ці законопроєкти на позачерговому засіданні.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook заявив, що незабаром заходи з протидії поширенню коронавірусу будуть «ще жорсткішими».

«Президент та уряд прийняв кілька різких обмежувальних заходів. Ми зробили це вчасно і правильно. Не пізно і не рано. Можливо, навіть трохи страхуючись. Так треба, і, ймовірно, незабаром заходи обмежень будуть ще жорсткішими».