Коронавірус у світі: вчені відкрили перше антитіло до хвороби, Іспанія запроваджує карантин, а Узбекистан ізолює першого хворого

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Дослідники наукового медичного центру «Ерасмус» спільно з науковцями Утрехтського університету опублікували дослідження, в якому описали перше існуюче антитіло, здатне блокувати вірус, а, у разі зараження, допомогти у виявленні хвороби. Дослідження було опубліковано у науково-популярному журналі BioRxiv, повідомляє ErasmusMagazine.

«Ми опублікували статтю про антитіло, яке ми вже виділяли до нинішньої пандемії і яке перехресно реагувало з різними коронавірусами. Антитіло перешкоджає зараженню вірусом та може також допомогти у виявленні вірусу», — розповів керівник групи дослідників Франк Гросвельд.

Прототип антитіла був розроблений ще до спалаху коронавірусу, а за останні місяці тільки вдосконалювався, виходячи з параметрів вірусу SARS-CoV-2. Перш ніж його можна буде продавати, антитіло має пройти широку фазу доопрацювання, тестування на токсикологічні властивості та вплив на людський організм.

Тим часом на екстреній нараді кабінету міністрів Іспанії 14 березня було прийнято рішення запровадити загальнонаціональний карантин, повідомляє ВВС.

Такі заходи необхідні, оскільки кількість хворих коронавірусом у країні перевищила 6 тис. осіб, з них померло 196. Обмеження в країні введені на два тижні й передбачають суворий контроль пересування населення. На вулицю зможуть виходити тільки ті, кому необхідно на роботу, поповнити запаси продуктів або відлучитися з особливо важливих справ. Також скоротиться робота громадського транспорту, закриються останні розважальні та навчальні заклади. Всі обмеження набирають чинності у понеділок, 16 березня, о 08:00.

У той же час, в Узбекистані зʼявився перший випадок зараження коронавірусом. Про це повідомляє Meduza з посиланням на Агентство санітарно-епідеміологічного благополуччя при Міністерстві охорони здоровʼя Узбекистану.

Відомо, що хворобу громадянин країни привіз із Франції. Зараз місцева влада робить усе, щоб не допустити поширення коронавірусу.

  • Спалах інфекції COVID-19, яку спричиняє вірус SARS-CoV-2, почався в кінці 2019 року в китайському місті Ухань. Згодом коронавірус став стрімко поширюватися країнами Азії й до кінця січня дійшов до США та Євросоюзу. Станом на 14 березня кількість заражених коронавірусом в усьому світі зросла до 145 374 осіб.
  • 11 березня Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила пандемію коронавірусу COVID-19, а в Україні запровадиили тритижневий карантин.
  • В Україні зараження коронавірусом підтвердили у трьох осіб. 13 березня від коронавірусу померла 71-річна жінка з Радомишля Житомирської області.