В Ірані розробили додаток для діагностики коронавірусу, але він збирає дані про місцеперебування

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Іран запустив додаток для діагностики коронавірусу, але замість цього він збирав дані про місцеперебування мільйонів людей. Про це повідомляє Vice.

На смартфони іранських громадяни почали надходити смс: «Шановні співвітчизники, перш ніж вирушити в лікарню або поліклініку, встановіть і використовуйте це програмне забезпечення, щоб визначити, чи інфіковані ви або ваші близькі коронавірусом», — йдеться в повідомленні, в якому стверджується, що воно надійшло з Міністерства охорони здоровʼя Ірану.

В смс було посилання для завантаження програми з іранського магазину додатків.

Vice запевняє, що програма не може сказати громадянам, чи є в них коронавірус, проте може збирати величезні обсяги даних про громадян, включаючи імена, адреси, дати народження й навіть відстежувати місцеперебування людей у режимі реального часу.

За даними видання, додаток завантажили 3,5 мільйона іранських громадян. Водночас міністр інформаційних і комунікаційних технологій Ірану Мохаммад Джавад Азарі Джахромі опублікував у своєму Twitter карту, на якій позначено місцеперебування приблизно 2,3 мільйона іранських громадян.

  • Арабські Емірати використовували додаток ToTok, щоб шпигувати за його користувачами.
  • Американським військовим заборонили користуватися TikTok.