SpaceX не змогла запустити ракету Falcon 9 із супутниками Starlink

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська компанія SpaceX скасувала на старті пуск ракети-носія Falcon-9 із інтернет-супутниками Starlink.

Трансляція запуску велася на YouTube-каналі SpaceX.

Старт багаторазової ракети-носія Falcon 9 із приблизно 15,5 тоннами вантажу здійснювався з майданчика LC-39A космічного центру Кеннеді (штат Флорида). Практично за секунду до запалювання двигунів старт був скасований через невідповідності даних у момент перевірки двигунів. SpaceX відклала запуск на завтра (16 березня).

Старт відкладають уже вдруге. Спочатку запуск був запланований на 14 березня, проте його перепризначили на добу пізніше без пояснення причини.

Ракета повинна вивести 60 супутників для роздачі дешевого інтернету. Маршова ступінь Falcon 9 полетить у космос впʼяте. Крім того, вперше буде повторно використано обтікач. Ступінь повинні посадити на плавучу платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані, а обидві стулки головного обтікача ракети мають зловити кораблі Ms. Tree і Ms. Chief.

Що таке Starlink?

Проєкт SpaceX, який почався ще в 2015 році. За задумом Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників для створення дешевого та високопродуктивного супутникового інтернет-каналу звʼязку та технічних передавачів для прийому й передачі сигналу з Землі та орбіти.

Кожен супутник покриватиме коло площею понад 2 тис. кв. км. Як запевняє SpaceX, швидкість передачі даних через такий канал сягатиме 1 Гб/с. Сам Маск планує виручити у 2025 році від цього проєкту понад $30 млрд.