У Києві закривають торговельні центри й ресторани, але працюватимуть аптеки, продуктові магазини і АЗС. У метро просять їздити у масках

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

З 17 березня у Києві закривають торговельні центри, заклади громадського харчування, спортивні комплекси. Працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, автозаправки, банки та банкомати. Про це заявив міський голова Києва Віталій Кличко.

Він зазначив, що з 17 березня у Києві максимально обмежується:

  • пересування людей між містом Києвом та іншими населеними пунктами України (рекомендація перевізникам обмежити перевезення, вʼїзд і виїзд з міста не закриватимуть);
  • проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян;
  • робота закладів громадського харчування. Не працюватимуть заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, бари. Вони зможуть приймати онлайн замовлення на доставку їжі;
  • робота торговельних центрів, за винятком продуктових та господарських магазинів, а також аптек.

Тимчасово призупиняється і робота:

  • спортивних комплексів і залів;
  • закладів побутового обслуговування населення;
  • СПА салонів, салонів краси, саун, косметологічних кабінетів, кабінетів масажу, перукарень, тату-салонів та інших.
  • розважальних закладів — дискотек, нічних клубів, комп’ютерних клубів.

Керівники підприємств, установ та організацій столиці, незалежно від форм власності та підпорядкування, повинні максимально перевести роботу персоналу на віддалений доступ. А також запровадити режим профілактичного спостереження за співробітниками, які відвідували країни інфекційного ризику.

Кличко зазначив, що користування громадським транспортом поки не обмежують, але у метро просять пасажирів їздити у масках. Він також додав, що увесь громадський транспорт обробляється дезінфікувальними засобами кілька разів на день.

«Сподіваємося на свідомість киян — що не пересуватимуться містом без крайньої потреби. — На роботу (хто працюватиме), в магазини за продуктами чи в аптеку… У метро ми просимо пасажирів їздити в масках! Це — ваша безпека і безпека оточуючих людей», — підкреслив мер Києва.

ЦНАПи за потреби прийматимуть громадян, але за попереднім онлайн-записом.

«Місто подбає про забезпечення соціально незахищених груп населення, особливо самотніх людей похилого віку, продуктами харчування та предметами першої необхідності. — Їх доставлятимуть додому», — додав Кличко.

Також столиця отримала 5 тисяч і замовила 100 тисяч швидких тестів на діагностування коронавірусу. Всі вони надійдуть в медзаклади міста. Кличко зауважив, що у жодній країні тестів не роблять людям, у яких немає симптомів вірусу COVID -19 і закликав не шукати їх в інтернеті чи в приватних клініках, щоб зробити «профілактично».

Також Київ з резервного фонду міського бюджету виділяє 10 мільйонів гривень на закупівлю медичних масок. Передусім вони надійдуть в лікарні й поліклініки, працівникам громадського транспорту, в аптеки КП «Фармація».