Венедіктова призначена генеральним прокурором

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада дала згоду на призначення Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора. За це проголосували 269 нардепів.

«Я обіцяю не продавати та не «зливати справи», обіцяю не повертати прокурорських «обертнів», — заявила Венедіктова під час виступу в парламенті. Серед перших кроків Венедіктова пообіцяла провести аудит кадрової ситуації в органах прокуратури. Вона звернула увагу на те, що наразі майже 400 прокурорів виграли судові позови про поновлення на посадах.

Пізніше на сайті президента зʼявився указ про призначення Венедіктової генеральним прокурором.

Хто така Венедіктова?

Випускниця Харківського національного університету внутрішніх справ. Була радником у низці юридичних фірм. Отримала ступінь доктора юридичних наук, стала професоркою і завідувачкою кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

У 2015 році Венедіктова висувала свою кандидатуру на посаду судді Верховного суду. Але провалила участь в конкурсі, отримавши бал «менше мінімально допустимого». Під час передвиборчої кампанії Зеленського Венедіктова була його радником з питань судової реформи. У липні 2019 року за партійним списком «Слуги народу» обрана нардепом.

  • 5 березня Верховна Рада звільнила генерального прокурора Руслана Рябошапку.
  • Наприкінці грудня Зеленський призначив Венедіктову виконувачем обовʼязків директора Державного бюро розслідувань.