В Ірані через коронавирус звільнили 85 тисяч увʼязнених. Половина з них — політвʼязні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Іран тимчасово звільнив із вʼязниць близько 85 тисяч увʼязнених, у тому числі політичних вʼязнів. Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника судової влади Ірану Голямхосейна Есмаїлі.

Таким чином хочуть знизити ризик поширення коронавірусу у переповнених місцях позбавлення волі. При цьому поки не уточнюють, коли звільненим вʼязням доведеться повернутися до тюрем.

Раніше, 10 березня, спеціальний доповідач США з прав людини в Ірані Джавайд Рехман заявив, що він попросив Тегеран тимчасово звільнити всіх політичних вʼязнів з переповнених тюрем, щоб допомогти запобігти поширенню коронавірусу.

Кількість загиблих в Ірані від коронавірусу досягла 853, і в цілому по країні було підтверджено зараження 14 991 особи, що є одним з найгірших національних спалахів за межами Китаю.

Раніше Іран запустив додаток для діагностики коронавірусу, але замість цього він збирав дані про місцеперебування мільйонів людей.

  • Спалах інфекції COVID-19, яку спричинює вірус SARS-CoV-2, почався в кінці 2019 року в китайському місті Ухань. Згодом коронавірус почав стрімко поширюватися країнами Азії, а до кінця січня дійшов до США та Євросоюзу. Крім КНР, наразі основні осередки епідемії в Італії, Ірані, Південній Кореї, Франції, Іспанії, Німеччині та США.
  • 11 березня Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила пандемію коронавірусу COVID-19, а в Україні ввели тритижневий карантин.
  • Європейський Союз введе заборону на 30 днів на всі поїздки на свою територію, крім невідкладних.
  • Національна служба здоровʼя Великої Британії прогнозує, що епідемія коронавірусної інфекції COVID-19 у країні триватиме до весни 2021 року.