США випробували нову ядерну бомбу. Носієм став винищувач F-15E

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військові США провели випробування нової ядерної бомби B61-12 на полігоні Тонопа (штат Невада). Як повідомляє The Drive, бомби випробовувалися без боєзаряду, а їх носіями стали винищувачі ВВС США F-15E Strike Eagle.

Американський фотограф Кріс Траяно встиг сфотографувати два винищувачі, які брали участь у випробуваннях, неподалік авіабази Еглін. На знімках видно, що ядерна бомба кріпиться у винищувачів на крилі і має розміри типової бойової ракети.

Військові США і раніше проводили тести B61-12, але для цього використовували стратегічний бомбардувальник B-2 Spirit. Зараз випробування проходили в рамках міжнародних навчань Red Flag, в яких, крім американських, беруть участь пілоти з інших країн НАТО. Умови випробувань були наближені до реальних.

Сама бомба 12 разів проходила модернізацію. Її хвостову частину створювала корпорація Boeing. Нова конструкція разом з оновленими системами управління дозволила значно збільшити точність і відмовитися від парашутної системи.

Літак-носій може скинути B61-12 з великої висоти, після чого бомба буде автономно планерувати у бік цілі, коригуючи свій політ.

Примітно, що носієм В61-12, крім вищезазначених F-15E і B-2 Spirit, може виступати і новітній американський винищувач пʼятого покоління F-35. Також на цю роль розглядається перспективний бомбардувальник Northrop Grumman B-21 Raider (LRS-B), перший політ якого очікується вже в 2021 році.