Поліція розслідує смерть 33-річної жінки в Чернівцях, в якої знайшли коронавірус

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом смерті 33-річної жінки, в якої виявили коронавірус. Про це «Бабелю» повідомили у пресслужбі поліції в Чернівецькій області.

Справу відкрили за ст. 140 ККУ (неналежне виконання професійних обовʼязків медичним або фармацевтичним працівником). У рамках розслідування для встановленя причин смерті буде призначено судово-медичну експертизу.

Жінка померла 16 березня в інфекційному відділенні Чернівецької обласної лікарні, де перебувала з підозрою на коронавірус.

За даними вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я, у жінки виявили коронавірус. Проте очільник ОДА Сергій Осачук у відеозверненні на своїй сторінці у Facebook повідомив, що жінка померла «від супутніх захворювань»: «На переконання і фахову думку лікарів, яким ми абсолютно довіряємо, ця смерть була повʼязана із супутніми діагнозами та хворобами цієї жінки».

Батьки померлої жінки звинувачують лікарів у ненаданні належної медичної допомоги їхній доньці. Жінка перебувала в лікарні з підозрою на інфікування коронавірусом, однак позитивні результати тестів надійшли вже після її смерті.

Матір Людмила Пацалюк написала відкритого листа, в якому розповіла, що в її доньки була супутня неврологічна патологія – пухлина біля центрального стовбуру головного мозку. У жовтні 2016 року її прооперували в Києві і останнім часом, за словами її матері, жінка почувала себе нормально.

«7 березня у Тетяни піднялася температура. Вона думала, що це звичайне ГРВІ. 2 дні не проходило і вони викликали з Вашківців лікаря. Проконсультувавшись, призначили антибіотики, стало знову гірше. 13 березня поїхала у Вашківці, зробила знімок – там двостороння пневмонія... Поїхали одразу ж до обласної лікарні самі ввечері у п’ятницю, 13 березня... Послухали і сказали, що хрипів немає, а на знімку – все добре».

«Відтак, на приймальному їх нікуди не направили більше і вони поїхали додому. Покійна мала фармацевтичну освіту і розуміла, що її стан почав погіршуватися. Тому вирішила перейти на сильніший антибіотик. Однак вночі почала задихатися і вранці 14 березня в суботу їй викликали сільську швидку... Одразу ж Тетяну направили у інфекційне відділення з підозрою на коронавірус. Дівчина з приймального покою йшла туди пішки, бо крісло каталки не знайшли. Підключили систему. Пізніше в неї почався судомний приступ – через невчасно надану медичну допомогу і інтоксикацію організму.

Можливо, лікарі не звернули увагу, що під час видалення пухлини їй капали сильні антибіотики і організм має резистентність до слабких. В інфекційному відділенні стан погіршувався. Інтоксикація і постійна субфібрильна температура викликали судоми. Жінка втратила свідомість в понеділок близько 17.00 вечора. Кнопки виклику у боксах не працюють і хтозна, скільки вона там лежала, поки її знайшли.

Реанімаційні заходи результату вже не дали – в 19.20 Тетяни не стало… Лікарі поставили діагноз – епілептичний приступ, якого в неї в житті жодного разу не було», — написала мама померлої.