Reuters: Росія поширює в Європі фейки про коронавірус, щоб посіяти паніку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Росія розгорнула значну кампанію з дезінформації проти Заходу, щоб через спалах коронавірусу посилити паніку та посіяти недовіру серед громадян Євросоюзу. Про це пише Reuters з посиланням на документ Європейської служби зовнішніх справ.

У звіті зазначено, що Росія публікує в інтернеті заплутані та суперечливі новини, щоб ЄС було важче комунікувати з громадянами щодо пандемії. Фейки розміщують кількома мовами — англійською, іспанською, італійською, німецькою та французькою.

«Значна кампанія з дезінформації, що проводиться російськими державними ЗМІ та прокремлівськими ЗМІ щодо COVID-19, триває», — йдеться у документі на девʼяти сторінках від 16 березня.

У документі також зазначається, що «головна мета дезінформації Кремля — ​​загострити кризу суспільної охорони здоровʼя в західних країнах». У базі даних ЄС з 22 січня зареєстровано майже 80 випадків дезінформації про коронавірус.

У звіті ЄС наводить приклад одного з фейків, який стосується України — заворушення у Нових Санжарах наприкінці лютого. Йдеться про фальшивий лист Міністерства охорони здоров’я, де вказано, що в країні зафіксовано п’ять випадків коронавірусу. Зазначається, що українська влада стверджує, що лист створений поза межами країни.

Також у звіті цитують фейкові новини, які поширювали в Італії, про те, що система охорони здоров’я не може впоратися зі спалахом коронавірусу, а через брак ліжок в медзакладах лікарі обиратимуть, хто виживе, а хто помре.