На адмінкордоні з Кримом застрягли десятки українців. Через карантин нікого не пропускають

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На адміністративному кордоні з Кримом на контрольно-пропускних пунктах вʼїзду і виїзду (КПВВ) застрягли десятки українців, яких не впускають і не випускають з анексованого півострова на час карантину, запровадженого через коронавірус.

Про це повідомляє «Кримська правозахисна група» та представник Уповноваженого з питань дотримання прав мешканців АР Крим Ісмаїл Халіков.

Проблеми з перетином кордону виникають у громадян, які мають реєстрацію в Криму, але фактично проживають на материковій частині України, або навпаки: проживають на півострові, але мають материкову реєстрацію.

Правозахисники навели кілька випадків, які мали місце ввечері 17 березня і вночі 18 березня.

«Батько з херсонською пропискою, виїхавши о 5-й ранку, не може повернутися додому в Крим. Або дружина з дітьми, 15 років живуть в Одесі, але застрягли в Криму і тепер не зможуть виїхати, бо їх не пропустять українські прикордонники тільки тому, що в паспорті стоїть кримська прописка [...]. Студент, у якого була тимчасова прописка в гуртожитку Харкова, і «карантин-канікули» він тепер проведе десь, а не з батьками в Керчі», — сказано в повідомленні.

Халіков і низка правозахисних організацій раніше звернулися до Ради національної безпеки і оборони, віцепремʼєр-міністра, міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова з проханням не вводити повну заборону перетину КПВВ. У зверненні вони заявили, що «таке рішення є небезпечним, оскільки воно тягне за собою ризики для життя та здоровʼя наших громадян в окупації і суперечить політиці реінтеграції».

Пізніше Халіков написав у Facebook, що завдяки втручанню омбудсмена Людмили Денісової та голови Меджлісу Рефата Чубарова частину громадян пропустили, але були й ті, хто просто не дочекався рішення проблеми і залишив КПВВ.