МОЗ розробив три сценарії реагування на коронавірус. Від домашньої ізоляції до приватних лікарень

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя розробило за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я три сценарії реагування на коронавірус у країні. Про це під час брифінгу заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Перший сценарій реагування розробили на випадок завезеної інфекції, другий — коли буде поширення всередині країни, третій — коли почнеться спалах епідемії в країні.

За словами Ляшка, національний план протидії вірусу почали розробляти наприкінці січня — на початку лютого, коли побачили сплески захворювання у КНР. Тоді вже визначили по дві госпітальні бази у кожній області, по дві бригади екстреної медичної допомоги, які було укомплектовано відповідним обладнанням.

«Водночас ми розробили зараз чітко алгоритм, який базується на сценарії розвитку спалаху в Італії. Ми бачимо, що 80% людей в Італії перехворіють легкими формами. Тому за нашими стандартами надання допомоги, які повністю адаптовані до рекомендацій ВООЗ і враховують найкращі практики КНР та Італії, ми будемо пропонувати і надавати медичну допомогу у легких випадках амбулаторно, у домашній самоізоляції», — пояснив заступник міністра охорони здоровʼя.

Щодо інших 20%, які будуть потребувати госпіталізації, вже чітко розробили план для диспетчерів екстреної медичної допомоги, аби знали, куди якого пацієнта потрібно доставляти.

Другий сценарій — це перехід за межі стаціонарних відділень або інфекційних лікарень, коли будуть залучати перепрофільовані заклади терапевтичного профілю, які також будуть приймати хворих із тяжкими формами коронавірусної хвороби, щоб забезпечити їм інтенсивну терапію.

Третій сценарій розробили на випадок введення у країні надзвичайного стану: він передбачає залучення приватних закладів охорони здоров’я, адже це розширить масштаб надання медичної допомоги тим, хто її потребує.

  • В Україні підтверджені 16 випадків коронавірусу: у Чернівецькій області захворіли 10 людей, у Житомирській — 1, у Київській — 2, у Донецькій — 1, у Києві — 2. Летальних випадків також два. Ще один випадок інфікування у Житомирі чекає на підтвердження.
  • Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) заявила про початок перших випробувань вакцини від коронавірусу COVID-19.