«Укрнафта» подала позов проти «Укртрансгазу» на 101 млн гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія «Укрнафта» попросила Господарський суд Києва стягнути з ексоператора газотранспортної системи країни «Укртрансгаз» 101 млн грн. Про це йдеться в копії ухвали суду, оприлюдненій в Єдиному реєстрі судових рішень.

З цієї суми 99,1 млн грн, за твердженням «Укрнафти», становить борг за договором транспортування природного газу від вересня 2018 року. Решта 2 млн грн — пеня і штрафні санкції.

Зазначається, що суд відкрив провадження і призначив перше підготовче засідання на 15 квітня. Суть претензій «Укрнафти» до дочірньої компанії «Нафтогазу» в ухвалі суду про початок провадження не розкривається.

Суперечка «Нафтогазу» та «Укрнафти»

Судова тяганина між «Нафтогазом» та «Укрнафтою» триває з 2005 року. З того моменту компанія відмовлялася оформляти продаж газу «Нафтогазу», вважаючи ціну заниженою. Цей газ «Нафтогаз» спрямовував для потреб населення.

З 2006 по 2010 рік неоформленими залишилися 10,1 млрд кубометрів газу. «Нафтогаз» визнавав свій борг перед «Укрнафтою» в 3,75 млрд грн, тобто за цінами газу, що встановлюються Нацкомісією з комунальних послуг. Група «Приват» наполягає на вартості газу за поточними ринковими цінами.

Із середини червня 2018 року до початку 2019 року «Укрнафта» наростила податковий борг перед держбюджетом на 1,62 млрд грн — до 14,609 млрд грн. Загальний борг «Укрнафти» сягнув 16,4 млрд грн. Це 16% усього податкового боргу країни.

Як пише «Економічна правда», у лютому 2020 року «Нафтогаз» погодився виплатити «Укрнафті» 15 млрд грн за «спірний» газ, а також передплатить наперед за послуги «Укрнафти» до 14,6 млрд грн — цими коштами (29,6 млрд грн) «Укрнафта» розрахується за податковий борг.