Колапс лікарень і тисячі смертей. У Британії вчені розрахували сценарії епідемії COVID-19 при «жорсткому» і «мʼякому» карантинах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Британські епідеміологи створили два сценарію розвитку епідемії у своїй країні та США — у разі запровадження «мʼякого» і «жорсткого» карантину. Про це пише «Медуза» з посиланням на звіт групи вчених з Імперського коледжу в Лондоні.

«Жорсткий» і «мʼякий» карантини

Умовами «жорсткого» карантину вибрали закриття шкіл, домашній карантин з ізоляцією (не тільки для хворих, але і для тих, хто з ними живе), заборону виходити з дому без зайвої потреби. Ідея такого підходу — не дати «захлинутися» системі охорони здоровʼя внаслідок зростання кількості хворих, яким потрібні місця в палатах інтенсивної терапії, апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) та інші обмежені ресурси.

Серед умов «мʼякого» сценарію — організація карантинів тільки для хворих і пропаганда дистанціювання, без закриття шкіл чи виробництв. Сенс такого сценарію в тому, щоб не давати можливості вірусу швидко поширюватися, а кінцева мета — якомога швидше сформувати колективний імунітет завдяки людям, які вже перехворілі, та допустити при цьому перевантаження лікарень.

Які результати?

Для моделювання обох сценаріїв учені використовували математичну симуляцію життя у Великій Британії та США. Дослідники дійшли висновку, що вибір «мʼякого» карантину, навіть в оптимальному варіанті, призведе до того, що можливості системи охорони здоровʼя будуть перевищені в рази, а на одне місце в інтенсивній терапії у Великій Британії претендуватимуть 8 осіб. Навіть за умови, що всі пацієнти отримали б можливість лікуватися, передбачувана смертність може становити близько 250 тис. осіб у Великій Британії та 1,1—1,2 млн у США.

Водночас варіант із «жорстким» карантином дозволив би уникнути колапсу в лікарнях і додаткових смертей. Однак він, як показало моделювання, може тривати дуже довго.

Учені також розглянули варіант, який передбачає регуляцію заходів протидії епідемії: найжорсткіші заходи запроваджують та скасовують відповідно до розвитку ситуації. При цьому виникає серія спалахів захворювання, які відбуваються кожні кілька місяців.

Утім, науковці підкреслюють, що наразі неможливо передбачити, наскільки реально буде застосовувати всі заходи, закладені в їхньому «жорсткому» сценарії.