Колумбійський університет: Через спалах коронавірусу повітря у світі стало чистішим

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У містах рівень забруднення повітря вуглекислим газом знизився майже на 50%, оскільки пандемія коронавірусу вплинула на роботу заводів, фабрик і використання автомобілів. Про це повідомляє BBC з посиланням на дослідників із Нью-Йорка.

Світове виробництво знижується через поширення вірусу, і дедалі більше країн запроваджують обмеження. Отже, зменшуються викиди заводів і фабрик, авіа- й автотранспорту.

Рівень трафіку в місті знизився на 35% порівнюючи з минулим роком. За даними дослідників з Колумбійського університету, викиди чадного газу за кілька днів скоротилися приблизно на 50%, тому що люди перестали виїжджати з дому.

Аналіз, проведений для кліматичного веб-сайту Carbon Brief, показав, що за 2 тижні викиди в Китаї скоротилися на 25%. Експерти вважають, що це може призвести до загального зниження викидів вуглекислого газу у Китаї приблизно на 1% цього року.

У Північній Італії зареєстрували значне зниження вмісту діоксиду азоту у повітрі, що повʼязано зі скороченням поїздок на авто та виробничої діяльності.

«Із зупинкою авіації та мільйонами людей, які працюють з дому, діапазон викидів в багатьох країнах, імовірно, йде тим самим шляхом зниження», — зазначили дослідники. Цю точку зору поділяють інші фахівці, які вважають, що пандемія впливатиме на рівень CO₂ протягом усього цього року.

Проте науковці попереджають, що після завершення пандемії рівень забруднення повітря може знову зрости.

  • Станом на 19 березня у світі зафіксовано понад 218 тис. випадків зараження коронавірусом, з яких 8,8 тис. — летальні. Більшість країн світу вдалися до надзвичайних заходів і запровадили карантин. Світова економіка зазнає збитків через скорочення товарообігу та транспортних обмежень.
  • Міжнародна організація праці заявила, що близько 25 млн людей можуть втратити роботу через коронавірус.