В Україні одужав перший пацієнт з коронавірусом

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Україні перший пацієнт вилікувався від коронавірусу COVID-19. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

«Пацієнту з Чернівців було зроблено повторний лабораторний аналіз на коронавірус. І він вдруге показав негативний результат. А отже — можемо констатувати офіційно: в Україні є перша людина, яка одужала від коронавірусу», — наголосив глава держави.

У Міністерстві охорони здоровʼя повідомили, що 20 березня пацієнта виписують з лікарні, і він може повернутися додому. За стандартами ВООЗ, людина вважається такою, що одужала та є безпечною для оточуючих, якщо два тести поспіль показують негативний результат.

Зеленський розповів, що в найближчі 48 годин Україна очікує прибуття медичного вантажу з Китаю:

  • 10 млн високоточних лабораторних тестів, які будуть розподілені по всіх куточках України;
  • 10 апаратів штучної вентиляції легень;
  • 1 млн масок, які надійдуть в українські аптеки;
  • 100 тис. масок підвищеного захисту для лікарів і працівників поліції;
  • 400 тис. експрес-тестів;
  • 10 тис. літрів дезінфекційної рідини.

Також Зеленський розповів про першу партію експрес-тестів, виготовлену Інститутом молекулярної біології та генетики Національної академії наук України. Він подякував вченим, які в короткі терміни змогли це втілити. «Ми зробимо все, щоб забезпечити засобами індивідуального захисту, експрес-тестами, дезінфекторами кожного громадянина України», — заявив глава держави у зверненні.

За його словами, за останні п’ять днів Україна повернула із-за кордону понад 50 тисяч громадян. На сьогодні заплановано 42 авіарейси, які доставлять ще 8 тисяч українців.