ЄК призупиняє суворі бюджетні правила Євросоюзу

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Єврокомісія вирішила послабити правила інвестування в європейську економіку, щоб урятувати ЄС від кризи, викликаної спалахом коронавірусу. Про це повідомляє Reuters.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що тепер уряди країн ЄС можуть без обмежень інвестувати в європейську економіку. Таким чином Європа отримає відсутні через кризу кошти, а інвестори після закінчення карантину отримають привілеї, недоступні раніше.

«Виділяються 37 млрд євро, щоб підтримати сектор охорони здоровʼя та підприємства і зберегти людей на робочих місцях. І ми зробимо ще більше, щоб підтримати вас і ваші родини під час цієї кризи», — заявила голова ЄК.

Правила ЄС свідчать, що уряди повинні скорочувати свій бюджетний дефіцит доти, доки вони не досягнуть балансу або профіциту, а також зменшувати державний борг щороку, щоб зробити його нижчим за 60% ВВП.

Щойно пропозицію ЄК буде офіційно ухвалено міністрами фінансів ЄС, державні витрати на боротьбу з коронавірусом будуть виключені з розрахунків дефіциту та заборгованості комісії. Під час попереднього розгляду питання 5 березня міністри фінансів ЄС підтримали цей захід.

  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про підготовку владою більш посилених заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.
  • Компанії Amazon та Apple знижують якість потокової передачі даних на території Європи, щоб зменшити навантаження на широкосмугову мережу в умовах підвищеного попиту через карантин.