Перехід у онлайн. НБУ визначив роботу банків на період посиленого карантину

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний банк (НБУ) розіслав банкам лист із зазначенням режиму роботи на період посилених заходів протидії коронавірусу. Банки зобовʼязані забезпечити роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування і контакт-центрів, а в банкоматах має бути готівка.

Банкам радять максимально перевести свою роботу в онлайн. Банки можуть скоротити робочий графік, закрити неключові відділення та встановити окремі години для обслуговування літніх людей. При цьому в спальних районах мають працювати «опорні» відділення, в яких повинні бути передбачені техперерви для дезінфекції.

Дозволяється відмовляти в обслуговуванні клієнтам, у яких є симптоми хвороби, наприклад, температура.

На період карантину банкам заборонено нараховувати і стягувати штрафи, пені та інші обовʼязкові платежі за несвоєчасне здійснення платежів по кредитах, а також підвищувати за ними процентну ставку. Клієнти банків на час карантину можуть призупинити сплату платежів за іпотечними кредитами, і банки не повинні стягувати заставу.

Нацбанк пропонує Кабінету міністрів перевести всі виплати (зарплату, пенсії, соцдопомогу, субсидії) винятково на безготівкову форму, щоб запобігти поширення вірусу через готівку.