МОЗ: Медпрацівники екстреної допомоги не будуть проводити тест на коронавірус

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Медичні працівники екстреної допомоги не будуть проводити тести на COVID-19, їх робитимуть у разі підозри на COVID-19 тільки лікарі певних закладів охорони здоров’я. Про це заявили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

«Якщо у вас є симптоми гострого респіраторного захворювання, телефонуйте до свого сімейного лікаря. Екстрена медична допомога виїжджає тільки на ургентні випадки. Медичні працівники екстреної допомоги не будуть проводити тест на COVID-19», — повідомили в МОЗ.

Експрес-тести будуть використовуватися лікарями закладів охорони здоровʼя для «санітарного сортування», тобто медики мають зробити два тести: один на грип і експрес-тест на коронавірус.

«Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі. Якщо тест на грип позитивний, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту ПЛР. Після цього можна казати про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи», — пояснили у МОЗ.

  • В Україну з Китаю прибув військовий вантажний літак Іл-76, який привіз два види тестів: для ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) та 250 тисяч тестів для експрес-діагностики. Крім того, доставлено медичні маски різного ступеня захисту, дезінфектори, апарати штучної вентиляції легень та інші засоби, необхідні для боротьби з поширенням COVID-19.
  • Станом на ранок 23 березня в Україні підтверджено 73 випадки зараження коронавірусом COVID-19, три випадки — летальні. Померла 71-річна жінка в Житомирській області, 33-річна жінка в Чернівецькій і 56-річна жінка в Івано-Франківській.