ЦГЗ отримав з Китаю 50 тисяч тест-систем ПЛР і 150 тисяч експрес-тестів. Їх розподілять по регіонах

Автори:
Костя Андрейковець, Катерина Коваленко
Дата:

У Центр громадського здоровʼя (ЦГЗ) надійшло 50 тисяч тест-систем для полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 150 тисяч експрес-тестів на коронавірус, які були доставлені військовим літаком з Китаю.

Про це «Бабелю» розповів в. о. ЦГЗ Ігор Кузін.

За його словами, отримані експрес-тести вже сьогодні розподілять по областях країни. Регіони отримають тести пропорційно до кількості людей.

«Вони розподіляються пропорційно в усі області. В середньому на кожну область буде від 18 до 50 наборів ПЛР. Один набір розрахований на 100 реакцій, одного набору вистачає щонайменше на 70 людей», — сказав Кузін.

Пізніше у пресслужбі Центру громадського здоровʼя уточнили, що насправді тест-систем не 50 тисяч, а 521. За словами речниці Центру Валерії Сало, Кузін мав на увазі, що їх вистачить на тестування 50 тисяч людей.

При цьому він заявив, що не знає, звідки взялася цифра у 250 тисяч експрес-тестів, про яку раніше повідомляв Офіс президента. «Може, є інші одержувачі, наприклад Укрвакцина», — сказав він.

Кількість апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і медичних масок, які прибули з Китаю, Кузін не назвав.

Тест-системи ПЛР зараз є найточнішими при виявленні зараження коронавірусом. Однієї системи вистачає приблизно на 70 осіб. Експрес-тести менш точні, вони дають результат через 10 хвилин. Один тест призначений для перевірки однієї людини.